ÜCRETSİZ KARGO
İstanbul Avrupa Yakasına Özel

Yoğuşmalı kombi nedir?

Sık sorulan sorular

 1. Kombi Nedir? Nasıl Çalışır?

Kombi konut veya iş yerlerinde ısıtma ve sıcak su konforu sağlayan cihaza denir. Doğalgaz ve oksijeni bir araya getirip meydana gelen yanma işlemi neticesinde ortaya çıkan ısı enerjisini talebe göre kalorifer sistemine veya sıcak su tesisatına aktarır.



2. Bacalı Kombi nedir? Hermetik Kombi Nedir?



Bacalı kombiler isimlerini bina mevcut baca sistemlerine bağlandıkları için almışlardır. Yanma sırasında oksijeni ortamdan alırlar yanma sonucu ortaya çıkan atık gazı baca bağlantısıyla dışarı atar. Bu nedenle bacalı kombilerde kombinin bulunduğu ortamın havalandırılması tavsiye edilir. Bacalı kombilerde kombi kullanımında genel olarak tavsiye edilen yıllık bakımın yanı sıra yıllık olarak baca temizliği de yapılmalıdır. Bacalı kombiler günümüzde çok fazla tercih edilmemekle beraber hermetik kombilerde baca çıkışı direk olarak bina dışına bağlanır. Özel tasarlanmış baca sistemiyle yanma için gerekli oksijen bacadan özel bir fan yardımıyla dış ortamdan alınıp yanma sonrasında açığa çıkan atık gaz ve su buharı aynı bacayı kullarak farklı sistemle yine dış ortama atılır. Hermetik kombilerde ortamda bulunan oksijen yanma işlemi sırasında kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hermetik kombiler bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu havadar çalışma ortamının sağlanamadığı konutlarda yaygın olarak tercih edilir.



3. Yoğuşmalı kombi nedir?

     Konvansyonel kombilerle farkı nedir? 

     Küçük daireye yoğuşmalı kombi olur mu?



Konvansiyonel kombiler ve yoğuşmalı kombiler de baca tipi açısından hermetik kombi grubuna girereler. Yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan atık gaz, konvansiyonel cihazlarda bacadan direkt atılırken, Yoğuşmalı cihazlarda bacadan atılmadan önce yoğuşma teknolojisi kullanılarak sisteme geri kazandırılarak ilave verim elde edilir. Bu sayede çevreye atılan atık gaz miktarı azalarak hava kirliliğinin önüne geçilir.



Yoğuşmalı Kombi 2015 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde, zorunlu hale gelecek yeni bir teknolojidir.

Yoğuşmalı Kombi, normal hermetik kombiye göre %20 ye varan tasarruf sağlarlar . Isıtma performansı bakımından yoğuşmalı kombi ile normal hermetik kombi arasına farklılık yoktur yani 20 binlik yoğuşmalı kombi ile 20 binlik hermetik kombiden aynı miktarda ısı alırsınız. Doğalgaz fiyatlarının her geçen gün artması yoğuşmalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fiyat farkının daralması yoğuşmalı kombi tercihini arttırmıştır. Ayrıca Avrupa enerji yasasından sebep sadece yoğuşmalı kombiler kullanılmaktadır . 2013 yılı itibari ile İGDAŞ yeni şartnamesinde normal hermetik kombilerin yoğuşmalı kombi ile değişimlerinde proje çizme zorunluluğunu kaldırmıştır. yani hermetik kombisini yoğuşmalı kombi ile değiştirmek isteyen kişiler proje çizilmeden sadece kombi değişim formu ile kombilerini yoğuşmalı kombi ile değiştirebilmektedir bu işlem aynı gün içerisinde halledilebilmektedir.  Son zamanlarda ilk defa kombi taktıranlar ve kombisi bozulup yeni kombi almak isteyen müşterilerimiz  yoğuşmalı kombiyi tercih etme oranı oldukça yükselmiştir.Firmamız müsterilerimize yoğuşmalı kombi yi onerir. Yoğuşmalı kombi ile ilgili bilinen yanlışlar vardır. Aşağıda bunlardan bahsedeceğim



* Bunların en önemlisi yoğuşmalı kombiler küçük evlerde kullanılmaz!!!!      kesinlikle yanlıştır    . Yoğuşmalı kombiler  50 metrekareden  250 metrekareye kadar kullanılabilir.





Küçük dairelerdeki tasarruf büyük dairelere göre biraz daha az olur ama mutlaka tasarruf olur. Örnek verirsek 80 metrekare daire için kışın gelecek doğalgaz faturası 150 tl ise buradaki tasarruf miktarı %20 tasarruf sağlayacağını düşünürsek 1 ayda 30 tl tasarruf sağlar . 180 metrekare bir dairenin doğalgaz faturası 300tl geldiğini düşünürsek bir aylık 60tl tasarruf sağlar. İstanbul için ortalama olarak 100 metrekare bir dairenin yıllık doğalgaz faturası toplamı 1500tl olduğunu düşünebiliriz. bu verilerle yıllık tasarruf yoğuşmalı kombi kullanılırsa 300tl sağlanacaktır. Normal kombi le yoğuşmalı kombi arasındaki fiyat farkı ortalama 500-600tl dir. yani 2-3 yıl gibi kısa bir zamanda yoğuşmalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fark kapanır peki ilerleyen yılları düşünürsek ne olur? ortalama kombi ömrü 10 yıl olduğunu düşünelim ( 15-20 yıla kadar çalışan kombiler var) 10 yılda 3000tl cebinizde tasarruf olarak kalmaktadır yani hermetik kombi ile arasındaki farkı kapattıktan sonra 1 kombi parası daha cebinizde kalır. bu hesap doğalgaz fiyatlarınını hiç artmadığını düşünerek yapılmıştır yani kar’ınız bu hesaptan daha çok olabilir…

Yoğuşmalı kombileri maksimum tasarruflu kullanmak  için kalorifer sıcaklığını 50 derecenin üstünde çıkarmamak gerekir. 50 derecenin altında çalışma koşullarında %20 tasarruf sağlanır . evimiz 50 derecede ısınmıyor ve üstüne çıkıldı o zaman ne olur?  kalorifer derecesi 50 derecenin üstüne çıkartılırsa %20 tasarruf olmazda tasarruf miktarı %18 e düşebilir ,  %15 e düşebilir   fakat %10 tasarrufun altına düşmez ve mutlaka hermetik kombiye göre daha tasarrufludur. bir evde kombi sıcaklığı 50 derecenin üstünde çalışırsa evi ısıtıyorsa o zaman petek metrajı biraz arttırılarak bu sorun ortadan kaldırılabilir. fakat petek radyatör seçimlerinde genellikle opsiyonlu seçim yapıldığı için genellikle petek metrajını arttırmaya gerek kalmadan yoğuşmalı kombiler kullanılabiliyor.

Yerden ıstma sistemlerinde özellikle yoğuşmalı kombi tercih edilmelidir ; çünkü yerden ıstma sistemlerinde kalorifer gidiş sıcaklık derecesi 40-45 derecenin üstüne çıkarılmaz bu sebepten yerden ısıtma sistemlerinde yoğuşmalı kombi kullanılırsa her zaman maksimum tasarruflu şekilde kullanılır .

Yoğuşmalı kombinin kullanılamayacağı yerler ; Yoğuşmalı kombilerin altından klimanın suyu gibi bir sıvı akar . Bu sıvı gazın yoğuşması sonucu çıkan sıvıdır , bunun mutlaka kapalı gidere bağlanması gerekir. direk olarak evin dışına verilemez !!! yoğuşmalı kombiler gider olmayan yere bağlanmazlar. kombinin takılacağı yer  balkonda ise kombinin bulunduğu yerden balkon giderine kadar bir yoğuşma gider hattı çekilmesi gerekir , kombinin takılacağı yer  mutfakta ise kombinin montaj edildiği yerden mutfak lavobosuna kadar bir gider hattı çekmek gerekir. Yoğuşmalı kombilerin banyolarda ve yatak odalarında kullanılması kesinlikle yasaktır gaz dağıtım kuruluşları kombinin bu alanlarda kullanılmasına izin vermemektedir.

4. Cihazlarınızın garanti süresi kaç yıldır?



Vaillant ürünlerinin garanti süresi 2 yıldır.



5. Kombimin garanti süresi nasıl ve ne zaman başlar ?



Vaillant servis teknikerinin cihaz ile ilgili gerekli ayar ve kontrolleri yapması, kullanımı hakkında bilgi vermesi ve garanti belgesini onaylaması ile garanti süresi başlamış olur.



6. Kombimin ilk çalıştırılması kim tarafından yapılacak, ben fişi takıp çalıştırabilir miyim ?



Kombinin ilk çalıştırması muhakkak Vaillant servis teknikerleri tarafından yapılmalıdır, ilk çalıştırma esnasında cihaz ile ilgili ayarlar, gaz uygunluğu, tesisat ve montaj şartnamesi uygunluğu kontrol edilir, gerekli şartlar uygunsa cihazın çalıştırması yapılır.



Vaillant servis tarafından çalıştırılmayan cihazlar garanti teminatı dışında kalır.



7. Servis geliş zamanını nasıl öğrenebilirim?



Servis geliş saati ve diğer sorularınızı www.vaillant.com.tr web adresinden ‘’servis zamanı sorgulama’’ menüsünden veya 444 2 888 erişim numaramızdan ulaşarak çözüm merkezimizde görevli müşteri temsilcilerimizden öğrenebilirsiniz.



8. Kombimi en ekonomik nasıl kullanabilirim, birkaç peteği kapatmak doğalgaz kullanımında tasarruf sağlar mı?



Doğal gaz tüketimi dairenin izolasyonuna göre büyük farklılıklar göstermektedir. Dairenizin dış cephelerinde izolasyon yok ise; yaptırılması büyük oranda enerji tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca sıcaklık ayarı cihaz üzerinden yapılıyor ise gece sıcaklığı gündüz sıcaklığına göre düşürülmelidir. Dış hava sıcaklığına göre de sıcaklık ayarları değiştirilmelidir. Bu sıcaklık ayarlarını yapmanın en kolay yolu bir oda termostatı veya dış hava duyargalı regler kullanmaktır. Bu otomatik kontrol cihazları ısıtma sistemini ayarlanan sıcaklığa ve yapılan zaman programına göre çalıştırarak tasarruf sağlayacaktır.



Bazı petekleri kapatmak tasarruf sağlar ama bu tasarruf kapatılan peteğin oranında olmaz, daha az olur. Yani mevcut peteklerin yarısını kapatmak % 50 enerji tasarrufu sağlamaz.



9. Kombimin su basınç ayarı kaç da olmalıdır ?



Basınç ayarı Minimum 1, maksimum 1.5 bar da olmalıdır.



10. Kombimin su basınç seviyesi devamlı düşüyor ne yapmalıyım ?



Cihaza iki yıl veya daha fazla süredir bakım yapılmamış ise Vaillant teknik servisi tarafından genleşme tankının basıncı kontrol edilmelidir.Genleşme tankı basıncın düşük olması da sistem basıncının düşmesine neden olur. Genleşme tankının basıncı yeterli seviyeye getirildiği halde sistem basıncı düşüyor ve cihazdan içinden su damlamıyor ise tesisatta kaçak vardır. Isıtma tesisatı tesisatçı tarafından kontrol edilerek kaçak giderilmelidir.



11. Kombim arızalandı ne yapmalıyım ?



444 2 888 Erişim numaramızdan Vaillant Çözüm Merkezini arayabilir veya www.vaillant.com.tr web sitemizden servis talebinde bulunabilirsiniz.



12. Kombide yaz konumu nedir, kış konumu ne dir ? Mevsimsel değişikliklerde servis çağırmalımıyım?



Cihaz yaz konumundayken sadece sıcak su musluğu açıldığında çalışır ve sıcak su ihtiyacınızı karşılar. Cihaz kış konumundayken öncelik sıcak su konumu olup, sıcak su talebi sona erdiğinde kaloriferleri de ısıtmaktadır.



13. Sadece sıcak su kullanmak istediğimde ne yapmalıyım?



Cihazın kalorifer ayar düğmesi en sol konuma getirilmeli ve kapatılmalıdır, böylece sadece sıcak su musluğu açıldığında cihaz çalışır.



14. Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?



Gece ortam sıcaklığı 16-17 C’nin altına düşmeyecek şekilde kombinin üzerindeki kalorifer düğmesi ayarlanmalıdır.



15. Kombime neden bakım yaptırmalıyım, hangi aralıkla bakım yapılmalıdır ?



Yapılan bakımdan sonra kombinizin randımanı artar, kullanım süresi uzar, doğalgaz tasarrufu sağlar, kombinizin konforlu bir şekilde uzun yıllar boyunca sizlere hizmet etmesini sağlar. Kombinize garanti süresi bitiminden sonra (İlk iki yıl bakıma ihtiyaç duyulmaz), yılda bir kez mart ile ağustos ayları arasında bakım yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.



16. Oda termostatı ne işe yarar, ne gibi avantaj sağlar ?



Isıtma sistemini ayarlanan sıcaklığa ve yapılan zaman programına göre çalıştırır, sıcaklık konforu ve yakıt tasarrufu sağlar.



17. Uzun bir süre kombimi kullanmayacağım ne yapmalıyım? Donmaya karşı nasıl bir tedbir almalıyım ?



Cihazın elektriğini ve doğal gazını açık bırakarak, kalorifer ayar düğmesini en sol konuma çevirmemiz gerekir.



Eğer kış sezonu boyunca cihaz kullanılmayacak ise; servis hizmeti alınmalı, cihazın içerisinde donmaya karşı önlem olarak suyunun boşaltılması ve bazı parçaların sökülmesi gerekmektedir.

06/09/2017